Design- és művészetmenedzsment MA

Mit fogok tanulni?

A művészeti és design termékeket, valamint szolgáltatásokat kínáló piaci vállalkozások, non-profit szervezetek - múzeumok, galériák, aukciósházak - számára ma már nélkülözhetetlen egy olyan szakember, aki tájékozott a piaci és művészeti trendek világában egyaránt, rendelkezik menedzsment, marketing, gazdasági, jogi ismeretekkel és szenvedélye a design és a művészet.

Amennyiben kiállítások, művészeti események, fesztiválok szervezésével, irányításával szeretnél foglalkozni, érdekel a projektmenedzsment, kortárs művészeti kritika, design és művészeti stúdiók világa, jelentkezz hozzánk!

A Design- és művészetmenedzsment (MA) mesterszak négy féléves, 120 kredit megszerzését előíró, nappali tagozatos mesterképzés művészeti területen.

Fontos tudni a szakra való jelentkezéshez, hogy a teljes kreditértéket beszámítjuk azoknál, akik a design- és művészetelmélet, designkultúra, a média design alapképzési szak, továbbá a bölcsészettudomány, társadalomtudomány, gazdaságtudományok és művészeti képzési területek alapképzési szakjairól jelentkeznek erre a képzésre. Más BSc szakokon végzettek számára 60 kreditnyi többlettanulmányt szükséges elvégezni két év alatt az előírások szerint.

A képzés során félévenként 50 óra gyakorlatot is kell teljesíteni művészeti intézményeknél. A Soproni Egyetem ehhez kapcsolódó együttműködési szerződéssel rendelkezik többek között a Pro Kultúra Sopron, a Sign Reklámgrafikai Ügynökség, és az Eszterházy-központ intézményeivel is.

Milyen főbb témakörök vannak?

A képzés követelményeinek és céljainak megfelelően a szakon tanulók széleskörű ismereteket szereznek a gazdaság- a társadalomtudományok, valamint a bölcsészettudományok és a művészeti közvetítés területeinek diszciplínáiból egyaránt.

A belsők arányok valahogy így néznek ki:

  • kultúra-gazdaságtan és jog 8-12 kredit;
  • vezetés és menedzsment 10-14 kredit;
  • marketing és márkaépítés 6-10 kredit;
  • üzleti tervezés, vállalkozási pénzügyek 6-8 kredit;
  • társadalomkutatás, kultúraszociológia 6-10 kredit;
  • kommunikáció és művészetközvetítés 8-10 kredit;
  • médiaismeretek 6-12 kredit;
  • design- és művészettörténet 6-8 kredit;
  • design- és művészetelmélet 6-8 kredit.

Miért jó a póknak, avagy érdemes-e soproni diáknak lenni?

A kérdés első felére könnyű választ adni, hiszen mindannyian tudjuk, nem is jó a póknak, legalább is a vicc szerint. Azonban biztosan állíthatjuk, hogy soproni diáknak lenni viszont jó, és ez nem vicc...

A város és környékének látnivalói, történelmi és természeti szépségei, nem kevésbé a diákélet örömei, beleértve Noé nagyszerű találmányának helyi hozzáférhetőségét, talán elegendő érvet szolgáltatnak az ide jelentkezéshez

Milyen lehetőségeim vannak, ha elvégeztem ezt a szakot?

A kultúra- és művészetközvetítés bármely területén el tudsz helyezkedni ezzel a diplomával. De ha van ambíciód hozzá, doktori fokozatot is szerezhetsz, akár a rokon képző intézményekben, akár a Soproni Egyetem Doktori Iskolájában.

Reméljük, meggyőztünk arról, hogy ezek alapján kérünk szívesen, jelentkezz hozzánk, további infó: https://www.felvi.hu